Indukcja

Garnki indukcyjne

Indukcja

Oznaczenie indukcji

Coraz większą popularnością cieszą się garnki indukcyjne, ponieważ posiadają wiele zalet. Takie garnki nie nagrzewają się, są nowoczesne, zużywają mniej prądu (są ekonomiczne) i łatwo utrzymać je w czystości. Wiele jednak osób nie wie, jak sprawdzić, czy dane naczynie ma dno indukcyjne i nadaje się na kuchenkę indukcyjną. Jak działa indukcja? Jak wybrać dobrą patelnię indukcyjną albo garnek? Jakie zalety mają naczynia indukcyjne?

W nowoczesnych kuchenkach zastosowano rozwiązanie polegające na indukcji. Co to znaczy? Kuchenka wytwarza zmienne pole magnetyczne (prądy wirowe), które nagrzewa naczynie. Po postawieniu na kuchence patelni czy garnka w dnie indukcyjnym naczyń następują szybkie zmiany pola, co sprawia, że naczynie się nagrzewa. Sama płyta grzewcza pozostaje przy tym zimna, dlatego nie ma ryzyka oparzenia się. Nie każde jednak naczynie współpracuje z kuchenką indukcyjną. Jak wygląda oznaczenie indukcji (kliknij)? Jakie symbole stosuje się na pudełkach naczyń w celu oznaczenia indukcji?

Patelnia

Patelnia indukcyjna; źródło: tefal.pl.

Naczynia indukcyjne muszą mieć właściwości magnetyczne, czyli posiadać indukcyjne dno. Jeśli jednak nie jesteśmy pewni oznaczenia na garnku czy patelni, można przeprowadzić samodzielnie testy. Po pierwsze, można sprawdzić dno magnesem – jeśli magnes nie przyklei się, to znaczy, że naczynie nie zadziała na indukcji. Po drugie, dno powinno być idealnie płaskie – wybrzuszone również nie zadziała. Na dnie stalowych garnków zazwyczaj wytłoczony jest znaczek indukcji, a dno garnków aluminiowych przeznaczonych do indukcji jest zazwyczaj w kółeczka. W razie jakichkolwiek wątpliwości zawsze warto zapytać o poradę sprzedawcę pracującego w sklepie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.