Ekspres kolbowy

Z czego składa się ekspres kolbowy?

Ekspres kolbowy

Ekspres kolbowy EC 860.M z dyszą do spieniania mleka; źródło: delonghi.com.

Ekspres do kawy staje się powoli standardowym wyposażeniem kuchni amatorów małej czarnej. Na początku zwykle trudno zorientować się, jaki ekspres byłby dla nas najlepszy, bowiem na rynku jest ich wiele rodzajów. Wyróżnia się ekspresy przelewowe i ciśnieniowe, a wśród tych ostatnich dodatkowo wymienić można: dzbankowe, niskociśnieniowe, automatyczne, kapsułkowe i kolbowe. Czym charakteryzują  się ekspresy kolbowe? Kiedy warto się na nie zdecydować?

Ekspres kolbowy (kliknij) jest ekspresem wysokociśnieniowym, tzn. że woda w temperaturze ponad 90 stopni Celsjusza jest dozowana pod ciśnieniem wytwarzanym przez pompę do pojemnika zawierającego zmieloną kawę. Ze względu na użycie ciśnienia około 9-11 barów kawa z takiego ekspresu posiada charakterystyczną jasnobrązową piankę, określaną jako crema, która składa się z oleistych substancji wyciśniętych z kawy, nadających jej niepowtarzalny smak, wygląd i aromat.

Spienianie mleka do kawy

Dysza do spieniania mleka w ekspresie kolbowym; źródło: delonghi.com.

Ekspres kolbowy ma zbiornik na wodę i charakterystyczną kolbę z rączką, do której wkłada się zmieloną kawę albo alternatywnie okrągłe saszetki ze zmieloną kawą. Ekspres parzy kawę pod ciśnieniem, która wypływa z otworów w kolbie bezpośrednio do kubków. Zazwyczaj można też przygotować kawę mleczną, czyli ekspres umożliwia spienienie mleka. Nie dzieje się to jednak automatycznie – mleko spienia się w kubku za pomocą dyszy, która używa w tym celu gorącej pary. Jednorazowo można przygotować dwie kawy, przy czym zwykle przygotowanie dwóch napojów oznacza mniej esencji. W zależności od materiału wykonania ekspresu i dodatkowych funkcji ceny ekspresów kolbowych wahają się w granicach 200 zł do 1600 zł.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.