Ekspres do kawy

Rodzaje ekspresów do kawy

Marzysz o kawie jak z włoskiej kawiarni? Lubisz delektować się rano „małą czarną” w filiżance? Jeśli tak, to czas najwyższy pomyśleć o zakupie ekspresu do kawy do swojej kuchni. Zanim jednak zdecydujesz się na konkretny model, przemyśl, jaki typ ekspresu byłby dla ciebie najlepszy. A jest w czym wybierać! Wolisz ekspres przelewowy czy ciśnieniowy? Jesteś amatorem tradycyjnie parzonej kawy, czy raczej preferujesz kawę rozpuszczalną?

Ekspres do kawy

Ciśnieniowy ekspres do kawy; źródło: ampol-agd.pl.

Wiele osób nie wyobraża sobie początku dnia bez dawki kofeiny w postaci kawy. Z tego też względu producenci ekspresów do kawy prześcigają się w pomysłach, jak przyrządzić napar o najlepszym aromacie i smaku. Dzisiaj nie trzeba już poświęcać mnóstwa czasu na zaparzenie wymarzonej kawy. Wystarczy kupić dobry sprzęt. Zanim jednak kupimy ekspres do kawy, odpowiedzmy sobie przynajmniej na trzy pytania:

  1. Czy preferujesz kawę parzoną w tradycyjny sposób, czy wolisz, by ekspres przyrządził wymarzoną kawę?
  2. Czy kawa ma być zaparzana szybko, czy czas nie ma dla ciebie znaczenia?
  3. Czy twój ekspres ma przyrządzać różne typy kaw (cappuccino, kawa latte, espresso, mocha itp.)?
Ekspresy do kawy

Kolbowy ekspres do kawy; źródło: www.ceneo.pl.

Zasadniczo ekspresy do kawy można podzielić w następujący sposób:

  1. ekspresy przelewowe,
  2. ekspresy ciśnieniowe:
    • kawiarki,
    • ręczne (kolbowe),
    • automatyczne – w tym kapsułkowe,
  3. ekspresy ciśnieniowo-przelewowe.

Ekspres przelewowy to ekspres tradycyjny, gdyż kawa jest przyrządzana „tradycyjnie”, tzn. zalewana wrzątkiem. Wodę grzeje się w specjalnym pojemniku z grzałką, a następnie jest ona przelewana przez papierowy albo stały filtr z kawą. Tak przygotowany napar trafia do żaroodpornego dzbanka albo stalowego termosu. W ten sposób przyrządzimy kawę nie tylko dla siebie, ale dla kilku osób jednocześnie. Niestety nie mamy możliwości przygotowania różnych typów kaw.

Ekspres ciśnieniowy to taki, w którym gorąca woda jest tłoczona przez kawę pod ciśnieniem. Wśród ekspresów ciśnieniowych znajdują się te automatyczne, które robią praktycznie wszystko za nas. Mają wbudowany młynek (możliwość wyboru stopnia zmielenia ziaren kawy) i dwa bojlery, które umożliwiają przygotowanie dwóch filiżanek jednocześnie. Bardziej zaawansowane modele ekspresów mają też automatyczne funkcje przyrządzania różnych napojów kawowych z dodatkiem mleka, jak np. latte macchiato (kliknij). Ekspres kapsułkowy to taki rodzaj ekspresu automatycznego, który wymaga kupna specjalnych kapsułek ze zmieloną kawą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.